Nyt etenkin syksyllä, kun kurpitsat ovat sesongissa on niistä niin moneksi. Halusinkin testata myskikurpitsasta sämpylöitä ja niistä tuli niin pehmeitä ja herkullisia.
Paahdoin myskikurpitsat uunissa puolikkaina vain kypsäksi ja koversin pehmeän sisuksen sämpylätaikinaan suoraan. Nykyään on myös valmiita sosepusseja etc myynnissä, joten nekin käyvät oikein mainiosti
Valmistusaika näissä sämpylöissä on noin tunti kohotuksineen. Tämä taikina on myös aika iso, joten valmiita sämpylöitä tulee n. 32kpl. Vinkkinä jos haluat enemmän makua kurpitsasta jätä puolet vedestä pois, mutta huomioi että tämä vaikuttaa vahvasti vehnäjauhon määrään. Lisää ensin tällöin 10dl ja seuraa taikinan rakennetta ennen kun lähdet lisäämään enemmän. Taikinan tulee olla aika löysää valmiina.
Pehmeät sämpylät myskikurpitsalla
- 5dl Vettä
- 1rkl Siirappia / Hunajaa
- 11g Kuivahiivaa / Tuoretta 30g
- 1,5tl Suolaa
- 4dl kurpitsasosetta
- 18dl vehnäjauhoja
- Sekoita vesi (lämpötila 42astetta kuivahiivan kanssa, noin 35astetta tuorehiivan), siirappi ja kuivahiiva keskenään ja anna hiivan alkaa käymään. Tässä menee noin 5min että nesteen pintaan muodostuu noin sentin paksunen pilvi.
- sekoita ensin suola, 4dl vehnäjauhoja ja kurpitsasose, sekoita kunnolla.
- Lisää sitten puolet jäljellä olevasta jauhomäärästä. Vaivaa taikinaa kokoajan ja ala lisätä loppuja jauhoja 1-2dl kerrallaan. Taikinan tulee jäädä aika löysäksi ja tahmeaksi kohotuksen ajaksi, vaivaa taikinaa kuitenkin vielä pari minuuttia kun mielestäsi jauhoja on riittävästi ja sulje astia kelmulla ja liinalla. Anna kohota kaksin kertaiseksi.
- Jauhoita pöytä hyvin ja kaada kohonnut taikina pöydälle, lisää taikinan päälle myös jauhoa ja ala vaivaamaan taikinaa vielä pöydällä niin että jauhoja kääntelet sekaan ja tahmaisuus häviää, mutta taikina ei kovene paljoa.
- Leikkele itsellesi sopivia taikina palloja ja muotoile haluamaksesi. Itse tein noin 80g palloja.
- Anna muotoiltujen sämpylöiden kohtoa liinana alla kun uuni lämpeää.
- Itse lämmitin uunin 200 asteeseen kiertoilmalla ja noin 80g sämpylöillä paistoaika oli noin 11minuutta, mutta seuraa niiden paistoa ja kurkkaa sämpylöiden pohjaa, että onhan se kauniin kullan ruskea. Silloin ne ovat ainakin kypsiä. Voit koputella ja sämpylän tulisi vähän kumista.
Pehmeät sämpylät voi tehdä myös yön yli tekniikalla, jolloin teet taikinan vain illalla ja et kohota paistettavia vaan laitat ne pellille tai johonkin korkealaitaiseen paistoastiaan. Sulje kelmulla, etteivät ne pääse kuivamaan yöllä. Aamulla vain nostat huoneenlämpöön kun laitat uunin lämpiämään ja paistelet.
*Taikinasta kun jätät kurpitsasoseen pois niin voit tiputtaa vehnäjauhojen määrän 10-12dl.
Jaa resepti: