Asumisratkaisuilla yksinäisyyttä vastaan

Moni ikäihminen asuu kerrostalossa, jossa ei ole hissiä tai muutoin sijainti tekee liikkumisesta hankalaa. Myös monet omakotitaloissa asuvat ikäihmiset, etsivät asuntoa lähempää palveluita.
Kriteerit ovat selvät, hissi ja hyvät kulkuyhteydet, saavutettavuus ja sijainti.
Näitä ei välttämättä löydy kohtuuhinnalla Savonlinnan alueelta tai kaupungeista Itä-Suomessa.

Kohtasin Mikkelin kauppakeskus Stellassa ikäihmisiä, jotka kertoivat viettävänsä siellä paljon aikaa välttääkseen yksinäisyyttä. Kotona yksinäisyys vaivaa ja ahdistaa.
Sama ilmiö on kaikkialla Suomessa. Ratkaisuja asumiseen ja yksinäisyyteen on löydettävä laajemmalti.

Olli Ruuskasen ”Yksinäisyys on vaarallista” artikkelissa Duodecimissa, on ytimekkäästi kuvattu yksinäisyyden haittoja, kuten stressiä, väsymystä ja kohonnutta kortisolia.

Nyt on aika rakentaa ratkaisuna esteettömiä asumisoikeisasuntoja ikäihmisille, varusteltuina hisseillä ja yhteisillä tiloilla, joihin kokoontua. Näihin kohteisiin voidaan tuoda myös terveydenhuollon palveluja, kuten terveydenhoitaja tai lääkärinpalvelut. Asukkailla olisi mahdollisuus kehittää talon palveluita ja rakentaa yhteisöllisyyttä.

Savonlinnaan on tulossa senioritaloja 2024, joka on edistystä ja hieno ensi askel. Kuitenkaan kaikki eivät halua asua vuokralla, vaan sijoittaa myynnistä tullutta rahaa uuteen asuntoon ja tässä olisi ASO-koti erinomainen ratkaisu. Näitä ikäihmisille kohdistettuja ASO-Asuntoja löytyy mm. Oulusta, Kuopiosta Kempeleestä ja Jyväskylästä.

Nyt on aika toimia nykyisiä ja tulevia ikäluokkia varten.

Suuret ikäluokat vanhenevat ja pula senioriasunnoista on jo olemassa.
Asumisoikeisasunnot ikäihmisille ovat osa ratkaisua, jolla turvataan asuminen, luodaan yhteisöllisyyttä, sekä ehkäistään yksinäisyyttä. Tämä parantaisi ikäihmisten elämänlaatua ja taloutta huomattavasti, sekä vapauttaisi uusille asukkaille asuntoja positiivista muuttovirtaa varten.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Sivuja päivitetään eduskuntavaalien jälkeen ajantasaiseksi.

Otathan seurantaan somekanavat, jotta näet uusimmat päivitykset. Sivustolla tulen julkaisemaan ajankohtaisia tekstejä ja asioita jatkuvasti. Vaikuttamistyön pitää olla jatkuvaa, jotta epäkohtia saadaan näkyväksi.