Yön yli kohotetut bagelit

Näiden ohjetta on kysytty monesti ja kyllä näitä onkin leivottu paristi TikTok-livessä.

Nyt ohje on viimein hiottu julkaisukuntoon, joten ei kun nauttimaan ja tekemään omia.

VALMISTUS

Tee taikina illalla valmiiksi jääkaappiin kohoamaan ja aamulla sinulla on avain ihania tuoreita bageleita.

1. Kuumenna vesi noin 42 asteiseksi, lisää veteen siirappi ja kuivahiiva ja sekoita. Anna tekeytyä noin 5 minuutta, kunnes hiiva käynistyy ja pinnalla on kaunis vaahtokerros.

2. Mittaa jauhot ja suola kulhoon. Mikäli haluat maustaa bageleita, esim paahdetulla sipulilla lisää jauhojen sekaan pari ruokalusikallista.

3. Kun hiiva on käynnistynyt kaada se jauhojen päälle ja aloita vaivaaminen. (noin 10min koneella, mutta tämäkin riippuu koneesta.) Vaivaa taikinaa niin kauan, että ottamalla siitä palan pystyt venyttämään tämän palan niin ettei se hajoa, mutta valo kuultaa läpi. Näin taikinassa on tarpeeksi sitkoa.

4. peitä kulho kelmulla ja liinalla ja jätä kohoamaan, kunnes taikina on kaksin kertainen, noin 60-90min

Vinkki: Voit laittaa uunin lämpiämään 150 asteeseen ja heti, kun uuni on valmis sammuta se ja nosta taikina kohoamaan uuniin, mutta jätä luukkua vähän raolleen. Näin taikina kohoaa nopeammin.

5. Kun taikina on kohonnut kaksin kertaiseksi, ota taikina ja jaa se 1o-12 saman suuruiseen palaan ja pyörittele kauniit pallot. Tee keskelle reikä ja venytä kahdella sormella pyörittäen, että keskusta on noin 3-4cm halkasiljaan.

6. Valitse korkeampi reunainen astia ja laita leivinpaperi pohjalle sekä ripaus jauhoa. Asettele bagelit asitaan, että niille jää tilaa kohota rauhassa, ei turhan tiivisti.

7. kääri astia tuorekelmulla ilmatiiviisti, mutta jos kelmu meinaa ottaa kiinni bageleihin laita ihan ripaus jauhoa päälle ja kääri kelmu ilmavasti asian ympäri, että bagelit voivat kohota rauhassa.

8. Nosta astiat jääkaappiin yöksi noin 10-12h, mutta jos ei ennätä olla niin kauan niin ei haittaa, nosta vain kuitenkin vähintään 30min ennen paistoa huoneenlämpöön.

Aamulla

Ota tilava kattila johon laitat runsaasti vettä, että bagelit eivät ota pohjaan kiinni. Veden kiehuessa lisää noin ruokalusikallinen hunajaa tai siirappia. Laita uuni 230 asteeseen lämpeämään.

Voit leikata bageleiden alta leivinpaperin suoraan pienemmiksi neliöiksi ja nostaa bagelit yksi kerrallaan näin veteen, etteivät ne kärsi siirtelystä. Voit otaa leivinpaperin sitten vedestä pois, kun käännät bagelin ensimmäisen kerran.

Keitä bageleita 30s per puoli ja nosta uunipellille.

Voitele bagelit munalla ja sen jälkeen laita haluamasi siemenet ja vaikka sormisuolaa tai ei ole pakko laittaa mitään.

Paista uunissa noin 15minuuttia, mutta suosittelen että laitat ajastimen 8minuuttiin ja katsot miltä näyttää ja sitten 7minuuttia. Kun väri on kauniin ruskea ja pohjassa on myös väriä ovat bagelit valmiit.

Jaa resepti: